Wanneer gaan afvalverwerkers de innovatie voor PET-upcycling omarmen?

CIRCULAIRE MATERIALEN UIT RESTSTROMEN
19/07/2017

Afvalverwerkers balen van de toename van gekleurde PET-flessen, die zij niet goed kunnen recyclen. Dat meldde de NOS op 19 juli. Alleen doorzichtige PET (polyester) kunnen worden gerecycled tot grondstof voor nieuwe doorzichtige flessen. Daarom belanden gekleurde PET-verpakkingen en witte melkflessen bij het minder goed recyclebare restplastic, aldus de afvalverwerkers. Spijkerbroeken, fleecetruien, tuinbankjes zijn voorbeelden van producten met laagwaardige gerecyclede en gekleurde PET.

Maar met de innovatie van Ioniqa kunnen verwerkers van PET-materiaal binnenkort grote circulaire stappen zetten. Ioniqa ontwikkelde namelijk een energiezuinig proces voor biochemische recycling waarmee het polyester uit restmaterialen wordt opgelost en afgebroken tot kleurloos basismolecuul.

Bekijk hier de video van deze veelbekroonde innovatie.

Innovatie lijkt nu het onmogelijke mogelijk te maken: het terugwinnen van de polyester vezels uit alle soorten PET-flessen (groot, klein, gekleurd), maar ook uit afgedankte kleding en tapijten en restmaterialen uit de textielindustrie. Met dit teruggewonnen kleurloze polyester krijgt elke producent weer de oorspronkelijke grondstof terug om daar opnieuw hoogwaardige, kleurloze PET-materialen voor flessen of vezels van te maken.

Producenten en inkopers van materialen met polyester zoals Unilever, Ikea en Indorama Ventures toonden al hun interesse voor Ioniqa's technologie van upcycling. Het wachten is nu op de inzamelaars en verwerkers van reststromen PET en polyester.

Deze innovatie is zelfs de omgekeerde weg van recycling: van een lage kwaliteit opnieuw een hoge kwaliteit maken!